Olet täällä

Tärkeä tiedote lomautetulle

Tärkeä tiedote lomautetulle


Jos sinut on lomautettu tuotannollisista tai taloudellisista syistä, saadaksesi työttömyysetuutta sinun tulee olla rekisteröitynyt työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon. Saadaksesi työttömyysetuutta koko lomautuksen ajalta, sinun tulee ilmoittautua työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. Jos ilmoittaudut työnhakijaksi myöhemmin, oikeutesi työttömyysetuuteen voi alkaa työnhakijaksi ilmoittautumispäivästä lukien. Työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen hae työttömyysetuutta joko työttömyyskassalta tai Kelasta.

Sinulle nopein ja vaivattomin tapa ilmoittautua työnhakijaksi on käyttää siihen TE-palvelujen Oma asiointi -verkkopalvelua. Tätä kautta työnhakijaksi ilmoittautuvana sinun on mahdollista saada hoidettua asiasi niin, ettei muuta yhteydenottoa TE-toimistoon välttämättä tarvita. TE-toimisto ottaa sinuun yhteyttä tarvittaessa. Onnistuneen verkkoasioinnin päätteeksi saat vastaanottoilmoituksen, jossa kerrotaan sinun tilannettasi koskevat asiointiohjeet. On tärkeää, että tutustut tähän ohjeeseen tarkasti ja toimit siinä annettujen ohjeiden mukaisesti. Vastaanottoilmoitus on luettavissa myöhemminkin Oma asiointi -palvelussa, joten voit palata siihen tarvittaessa.


Kokoaikatyön hakemisesta lomautuksen aikana

Eduskunta on hyväksynyt Korona-pandemian aiheuttaman poikkeustilan vuoksi määräaikaisen työttömyysturvalain muutoksen, jonka perusteella 16.03.-31.12.2020 aikana lomautetun tulee saadakseen työttömyysetuutta olla rekisteröityneenä työnhakijana TE-toimistossa, mutta hänen ei tuona aikana edellytetä hakevan kokoaikatyötä. Mikäli lomautus jatkuu määräaikaisen lainmuutoksen voimassaolon päättymisen jälkeen, lomautetun tulee hakea 01.01.2021 alkaen kokoaikatyötä saadakseen jatkossakin työttömyysetuutta.

Lakimuutoksen nopean valmistelun ja määräaikaisen voimaantulon vuoksi, TE-palvelujen verkkoasiointipalvelua ei ole ollut mahdollista korjata vastaamaan muuttunutta edellytystä. Verkkopalvelussa kysytään, haetko kokoaikatyötä lomautuksesi aikana. Vastaa tähän kysymykseen aina "Kyllä, haen kokoaikatyötä", vaikka työttömyysturvalaki ei sitä sinulta edellytä saadaksesi työttömyysetuutta. Näin toimimalla nopeutat työttömyysetuusasiasi käsittelyä.

Jos vastaat verkkopalvelussa, ettet hae kokoaikatyötä, työttömyysetuuden maksaja tulee saamaan automaattisesti työvoimapoliittisen lausunnon, jossa kerrotaan, ettei sinulla ole työvoimapoliittisia edellytyksiä työttömyysetuuteen, koska et aio hakea kokoaikatyötä. Työ- ja elinkeinotoimisto kuitenkin seuraa verkkopalvelun antamia työvoimapoliittisia lausuntoja ja tulee korjaamaan havaitut virheelliset lausunnot oikeiksi, määräaikaisesti voimassa olevaa työttömyysturvalakia vastaavaksi.

Huomioithan, että mikäli lomautuksesi jatkuu 31.12.2020 jälkeen, sinun on tuon päivämäärän jälkeen haettava lomautuksesi aikana kokoaikatyötä ja otettava sitä myös TE-toimiston tarjotessa vastaan, jotta työvoimapoliittiset edellytykset saada työttömyysetuutta säilyisivät jatkossakin.

 

suomi